Edirne Sarımsağı Coğrafi İşaret Tescilli Olma Yolunda
Edirne Sarımsağı Coğrafi İşaret Tescilli Olma Yolunda
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak İlimiz Edirne‘nin coğrafi ve kültürel değerlerinin tescil ettirilmesi ve geleneksel ürünlerin tanıtılması çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir.
Odamızın çalışmaları sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ilk olarak Edirne Beyaz Peyniri ve daha sonra Edirne Mis Meyve Sabunu, Edirne Badem Ezmesi, Edirne Ciğer Sarma tescili gerçekleştirilmiştir. Oda ve Borsalarımız ve kuruluşlar tarafından da Deva-i Misk Helvası, Edirne Tava Ciğeri, Keşan Satır Et, Keşan Siğilli Bamyası, Meriç Karakavun, Meriç Yerfıstığı ve İpsala Pirinci‘nin de Coğrafi İşaret Tescilleri gerçekleştirilmiş olup, şu an itibariyle tescilli ürünlerimizin sayısı 11’e ulaşmıştır.
Tüm kurum ve kuruluşlar kültürel değerlerin tescili için gerekli araştırma ve çalışmalarını sürdürmekte olup, tescil aşamasında ürünlerimiz bulunmaktadır.
Bu kapsamda Odamızın gerçekleştirdiği çalışmalar doğrultusunda İlimiz Edirne‘nin geçmişten gelen önemli besin zenginliklerinden biri olan Edirne Sarımsağı’nın Coğrafi İşaret Tescil İşareti alımına yönelik yaptığımız başvurumuz inceleme aşamasına gelmiştir.
Geçmiş dönemlerdeki İlimiz ticaretine bakıldığında ve Osmanlıca belgelerin tarama ve çeviri evraklarında görüldüğü üzere bölgemizde üretilen soğan ve sarımsakların ihraç edildiği çeşitli yazışmalarda görülmüştür.
Edirne Sarımsağı Osmanlı döneminde yoğun ekim alanlarıyla İstanbul’un sarımsak ihtiyacını karşılamış, 1892-1893 yıllarında Edirne Sancağı Salnamesine göre 4.618 ton sarımsak üretimi yapılmıştır. Başbakanlık Devlet arşivlerinde dörtyüze yakın Edirne Sarımsağı ile ilgili belge yer almaktadır. En son 1985 yılı verilerine göre 350 ton sarımsak üretildiği ve İlimizde sarımsak ekimi tüm ilçelerimizde yapılmakta olup ağırlıklı olarak Uzunköprü ilçemizde yapıldığı görülmektedir. Üretilen sarımsaklar yöresel pazarlarda satışı sunulur. Edirne İl genelinde 2020 yılında 420 hektar alanda sarımsak ekimi yapılmış ve 330 ton sarımsak hasat edilmiştir.
Coğrafi İşaret Tescili hem yöresel ürünlerin korunması, toplumda farkındalık oluşması ve gelecek kuşaklara aktarılması, hem de ekonomik olarak daha da değerli bir ürün haline gelmesi bakımından yüksek bir öneme sahiptir.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak yöresel ve kültürel değerlerimizin tanıtılması ve korunması hususunun öneminin bilinciyle, İlimize özgü diğer geleneksel ürünlere de tescil alınabilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Haber MERKEZİ
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024