İlhan Koman Doğduğu Kentte Anılıyor

İlhan Koman Doğduğu Kentte Anılıyor

1921’de Edirne’de doğan ve Türkiye’nin Leonardo da Vinci’si olarak anılan usta sanatçı İlhan Koman, ilk kez Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği iş birliğinde düzenlenecek “İlhan Koman Konulu Resim Yarışması” etkinliği ile anılacak.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Topluluğu ile Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği, 30 Aralık 1986’da Stockholm’de sonsuzluğa uğurlanan “Türk da Vinci”si olarak da anılan Edirneli İlhan Koman’ı ölüm yıl dönümünde anmak ve doğduğu kentte sanatçı ile özdeşleştirilecek etkinlikler hayata geçirmek amacıyla “İlhan Koman Konulu Resim Yarışması” düzenliyor. Yarışmanın, Edirne’de İlhan Koman Anma Günü etkinlikleri için bir başlangıç olması ve geleneksel hale gelmesi planlanıyor.

İlhan Koman’ın tarihi görsellerinden ve eserlerinden esinlenilerek oluşturulacak resimlerin yarışacağı “İlhan Koman Konulu Resim Yarışması” hakkında açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi Güzel Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, Türk heykel sanatına damga vuran ve yaşamı boyunca pek çok eser ortaya koyan İlhan Koman’ı anmak ve Edirne’de İlhan Koman adına anma günü etkinlikleri başlatmak adına önemli bir adım olacağını belirterek “Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği tarafından fakültemiz Plastik Sanatlar Topluluğu danışman akademisyenlerimiz Doç. Kerem İşcanoğlu ve Doç. Dr. Deniz Gökduman’a gelen önerinin akabinde yaptığımız ortak çalışmayla bu büyük sanatçının ölüm yıl dönümünde onu anmak için bir etkinlik gerçekleştireceğiz.” dedi.

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu ise Türk da Vincisi olarak da bilinen usta sanatçı adına anma günü etkinliklerinin dernek olarak yıllardır hayalini kurdukları bir konu olduğunu ve Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Topluluğu ile bu etkinliklerin ilkini gerçekleştireceklerini dile getirerek “Merhum Edirneli büyük sanatçının anma gününde ne yapabiliriz diye yola çıktığımızda 2022 yılı vefat yıl dönümü çerçevesinde gelecekte daha büyük ortak çalışmalar için bir başlangıç ve itici güç olacak bir etkinlik hayata geçirmek istedik. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı ve Plastik Sanatlar Topluluğu akademik danışmanları ile konuyu paylaştığımızda böyle bir fikir ortaya çıktı. İlhan Koman Konulu Resim Yarışması için hemen çalışmalara başladık. Bunun güzel bir başlangıç olacağına ve Edirneli sanatçının her yıl farklı etkinliklerle anılacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Edirne’nin tarihte bir sanat kenti olarak anıldığına dikkat çeken Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Topluluğu Akademik Danışmanı ve Yarışma Seçici Kurul Üyesi Doç. Dr. Deniz Gökduman “Edirne, hem plastik sanatlar hem de önemli bir sanatçı mirası barındırıyor. Günümüz sanatında birleşmeye giden sanat disiplinleri bir yana, değişmeyen bir akış şudur ki yetişmekte olan sanatçıyı besleyen üç noktadan biri geçmişteki sanatçıları anlama ve kavrama çabasıdır. Çünkü sanat bir seyirdir ve seyirde pusulanızın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek adına göğe de bakarsınız. Biz de bu anma günü etkinliklerinin önemli bir parçası olan büyük ustanın yaşamına dokunan yollamaları aradığımız yarışmamız ile onu daha iyi anlayacak ve anacağız. Edirne sanatçı mirası takım yıldızının en parlak noktalarından biri olan merhum Koman için yaşayan sanatçıların onu düşünerek üretecekleri işler, sanatçıyı anlamaya giden yol için bir kerteriz olacaktır.” şeklinde konuştu.

Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Topluluğu Akademik Danışmanı ve Yarışma Seçici Kurul Üyesi Doç. Kerem İşcanoğlu “Edirne muazzam bir mimarlık tarihinin yanı sıra, ciddi bir plastik sanatlar tarihine de sahiptir. Nakkaş Safi ve Ressam Faji gibi büyük sanatçıları ağırlamış bu kent, Osmanlı pentür resminin en büyüklerinden biri olan Hasan Rıza için bir atölye, Hayri Çizel ve Tankut Öktem için çocukluğun geçtiği yer olmuştur. Ve İlhan Koman için de bir ana kucağı ve baba ocağıdır. Ve yine bu kent, sanatçı için akademili olma yoluna giden ve buradan da dünyanın en büyük heykeltraşlarından biri olma kapılarını açmıştır. Her sanatçının onu var eden niceliklerden birinin çevreden edindiği duyarlılık olduğunu düşündüğümüzde bu duyarlılıkta kentin bir rolü bulunmaktadır. Bunları hesap ettiğimizde kentin aklının bir köşesinde her zaman İlhan Koman olmalıdır.” dedi.

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ve Yarışma Seçici Kurul Üyesi Kutalmış Bayraktar, heykelin kütlelerden satıhlar meydana getirme sanatı olduğunu hatırlatarak “Edirne kütlesi içinde var olmuş sanatçının, Türkiye’nin ve dolayısıyla Edirne’nin bir sathında yer alan bu okulun mensuplarınca anılacak olmasının düşünsel birçok yönü ve haklı boyutu olmalı. İmparatorluk minyatür sanatı için Levnî nasıl bir atılımsa, Cumhuriyet heykel sanatı için de Koman benzer bir atılımdır. Ve ikisinin de Edirne doğumlu olması buna özel anlamlar yükleyebileceğimiz güzel bir tesadüftür. Edirne, farklı dehaların ortak coğrafyasıdır.” ifadelerine yer verdi.

Seçici kurul üyeleri tarafından yarışmaya başvuran eserler değerlendirilerek, sergilenmeye değer eserler arasından “ilk üçe giren” eserler belirlenecektir. Dereceye girmeye hak kazananların ödülleri, Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenecek olan sergi açılışında veya 30 Aralık İlhan Koman Anma Günü etkinlikleri kapsamında verilecektir.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.