Hasanağa’da ‘algı’ iddiası!

Hasanağa’da ‘algı’ iddiası!
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Hasanağa Deresi’nde 5 gün önce meydana gelen balık ölümlerinden sorumlu olan, Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’ndeki sızıntı sularının bilerek salındığı iddialarıyla algı operasyonu yapıldığını, algı yaratılmaya çalışıldığını belirterek, sert cevap verdi… Sızıntı sularının çöpten üretilen enerjinin arttırılması için çok önemli olduğunu, bilerek salınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Gürkan, “Sızıntı suyu çöpün çürümesini, bakteri oluşumunu artırabilmek için bu kadar gerekli olan bir su. Bu anlamda kıymetli bir su. Önümüzdeki yıl için 4 milyon metreküp sızıntı su lazım bizim çöpteki enerjiyi artırabilmemiz için. Onu biz niye salalım” dedi….
Edirne’de 20 Ekim’de merkeze bağalı Hasanağa Köyü’ndeki Hasanağa Deresi’nde balık ölümleri yaşandı. Suyun renginin değiştiğinin görüldüğü nehirden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkilileri örnek aldı. Ölümlerin nedeninin; Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nde sızıntı sularının depolanması amacıyla yapılan boru çalışması sırasında kepçenin yaptığı hatadan kaynaklandığı belirlendi. Edirne Belediyesi’nin de üyesi olduğu Edirne Katı Atık Yönetim Birliği (EDİKAB) tarafından çalıştırılan işletmeye, geçtiğimiz günlerde 657 bin lira ceza kesildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, konuyla ilgili dün EDİKAB’ın Ekim ayı toplantısında açıklama yaptı.
‘SULAR KEYFİYETTEN SALINMIŞ GİBİ ALGI OPERASYONU YAPILIYOR’
AK Parti İl Başkanı Belgin İba’nın konuyla ilgili ‘suların salınması sonucu’ ifadesini algı operasyonu olarak nitelendiren Gürkan, “AK Parti Edirne İl Başkanı Sayın Belgin İba ki ben sayın İba’ya ilk defa doğrudan cevap veriyorum. Şöyle bir ifade gördüm; ‘suların salınması sonucu’. Biz çevre için, doğa için, ekoloji için bu kadar mücadele eden insanlarız. ‘Suların salınması’ ne demek? Böyle bir şey olabilir mi? Keyfiyetten o sular salınmış gibi bir algı operasyonu yapılıyor, algı yaratılmaya çalışılıyor, yazık” dedi.

‘BİRİLERİ GELİP BU SUYU VERİN DESELER VERMEYİZ’
Sızıntı sularının çöpten enerji üretiminin arttırılabilmesi için çok önemli olduğuna vurgu yapan Gürkan, “Bize gelip birileri deseler ki; ‘ya şu sızıntı sularını bize verin’ vermeyiz. Niye o sızıntı suları toplanıyor, tekrar çöpün üzerine konuluyor ki çöpteki bakteri yoğunluğu arttırılsın diye. Önümüzdeki yıl için 4 milyon metreküp sızıntı su lazım bizim çöpteki enerjiyi artırabilmemiz için. Maalesef bizim çöpümüzde o kadar sızıntı suyu çıkmıyor, keşke çıksa. Sızıntı suyu çöpün kendisi için, çöpün çürümesini, bakteri oluşumunu artırabilmek için bu kadar gerekli olan bir su. Bu anlamda kıymetli bir su. Onu biz niye salalım. Kepçenin çalışması sırasında oradaki setlerin yıkılması sonucu maalesef su gerekli tedbirler alınana kadar kontrolsüz bir şekilde Hasanağa Deresi’ne ulaşmış ve Hasanağa köyünün orda balık ölümleri ve derenin kirlenmesine neden olmuş” diye konuştu.
‘BİZ GEREKLİ DENETİMİ YAPTIK’
Belediye’nin konuyla ilgili denetim görevini de yerine getirdiğinin altını çizen Gürkan, “Arkadaşlar demişler ki; ‘Belediyenin denetim görevi var, niye denetim yapmıyor?’. Çevre Şehircilik Bakanlığı Edirne İl Müdürlüğü 20 Ekim 2022 de saat 11:00 ile 15-45 arası gelip denetim yapıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne kim şikayetçi oluyor, ‘gelin denetleyin’ diye? Tutanakta imzası var. Bizim şirketin teknik personeli Olcay Ayluayan. Böyle bir şey olabilir mi? Bizim ihbarımız ve şikayetimiz sonucu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gelip denetim yaptı. 657 bin lira da firmaya ceza kesildi. Biz Edirne Belediyesi olarak da, Katı Atık Birliği olarak da denetim görevimizi yapmışız. İhbarımızı, şikayetimizi yapmışız bunun üzerine ceza da kesilmiş” ifadelerini kullandı.
‘KİLİT PARKE TAŞ FABRİKASI’NI KAÇ KERE ŞİKAYET ETTİNİZ?’
AK Parti İl Başkanı İba’ya, diğer kurumların denetim görevlerini yerine getirip getirmedikleri konusunda açıklama yapma konusunda çağrıda bulunan Gürkan, “Hadi şimdi sizi göreyim, siz kendi sorumluluğunuz altındaki firmaların denetimini yapın, ihbarlarını, şikayetlerini yapın. Ve ya o firmalara kaç tane ceza kesilmiş benim gibi imzalı tutanağını açıklayın. Ayıptır, günahtır. Edirne’de kaç firmaya bu şekilde ceza kesildi. Meriç Nehri’nin kenarında Valiliğin, Özel İdare’nin özel bir firmayla işlettiği, kurduğu kilit parke taş fabrikası var. Kent Konseyi geçenlerde mahkeme kararı aldı. Orası çevreyi kirletiyor, ÇED raporu yok diye. Orasını kaç kere şikayet ettiniz?” şeklinde konuştu.

edirnehudut

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.