İriş: “Yine Canlı Hayvan İthalatı Gündemde”

İriş: “Yine Canlı Hayvan İthalatı Gündemde”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, yaptığı yazılı açıklama ile yeniden gündeme gelen canlı hayvan ithalatını eleştirdi. İriş, “Biz bu filmi hep görüyoruz. Yine canlı hayvan ithalatı gündemde. Bir önceki Tarım Bakanı tarafından 2022 yılından itibaren hayvan ithalatı yapılmayacağı kamuoyuna duyurulmuştu. Ama olmadı. Stratejik öneme haiz bu bakanlığın baştan aşağıya ele alınması, yapılanların titizlikle incelenmesi milli bir görev halini aldı. 85 milyon insanımızı birinci derecede ilgilendiren icraatların sebebi yanlış tarım politikaları, sorumluları da 20 yıldan beri tarım bakanlığı yapanlardır.
Tarımda ve hayvancılıkta yaşananlar doğal olarak genel ekonomik politikalardan etkilenmektedir. Şöyle ki:
▪ Kur Korumalı Mevduat Sistemi, hayvan üreticisini olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla, zaten zor şartlar altında olan besici, hayvanını satıp sektörden çıkmaya çalışmaktadır.
▪ Son zamanlarda komple satılık çiftlik sayısının çok artması, işin vahametini göstermektedir.
▪ Bu arada kesilen dişi hayvanlar, talep fazlası oluşturduğu için, et fiyatları düşüş eğilimindedir. Bu da besiciyi daha fazla olumsuz etkilemekte ve sektörden çıkışı hızlandırmaktadır.
▪ Oluşan kaotik ortamda, 2023 yılı için de besilik hayvan ihtiyacının karşılanamayacağı öngörüsü hâkim oluyor. Kolay çözüm; İthalat. Tuzlu su. İçtikçe susa, susadıkça iç.
▪ İthal edilmesi planlanan hayvanların fiyatı Avrupa’dan 4,00-4,50 € – Brezilya’dan 4,00 $ civarı (yaklaşık maliyet 80,00 TL). Halbuki iç piyasa daha cazip. Zaten kimlerin getireceği, özel sektörün bu işin neresinde olduğu bir muamma.
Sonuç olarak, acilen yapılması gereken, et ve süt fiyatlarının güncellenmesi, Yem/Süt paritesinin 1,3 olarak tesis edilip, korunmasıdır. Bu besiciliğin değişmez, altın kuralıdır.” dedi.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.