DİYANET İŞLERİ BAŞKANI PROF. DR. ALİ ERBAŞ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve beraberindeki heyet, “İl Buluşmaları” kapsamında geldikleri Edirne’de, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette, Prof. Dr. Ali Erbaş’a, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Haydar Bekiroğlu ve Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin ile birlikte Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, Tekirdağ Müftüsü İsmail İpek, Kapaklı Müftüsü İsa Aktaş eşlik ederken, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Genel Sekreter ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç ile Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı da hazır bulundu. Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Rektörlük Binası’nda bir araya gelen Başkan Prof. Dr. Ali Erbaş ve beraberindeki heyet, Trakya Üniversitesi ve projeleri, İlahiyat Fakültesi ve yapımı planlanan Üniversite Camii hakkında bilgi aldı. Ziyaret sırasında ayrıca, Trakya Üniversitesi, Edirne Valiliği, Edirne İl Müftülüğü ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde hayata geçirilen “Millet Kıraathanesi” projesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’nin, bölgenin en önemli eğitim kurumu olarak Türkiye ve Balkanlar başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden gelen öğrencilere hizmet verdiğini, İlahiyat Fakültesi’nin, Balkan Yerleşkesi içerisinde yapılan yeni eğitim binasıyla eğitime başladığını belirtti. Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi, bölgesine, ülkesine ve insanlığa hizmet etme misyonuyla yoluna devam ediyor. Edirne’nin ilim ve irfan merkezi olmak için çalışan üniversitemiz, sürekli yeni projeler gerçekleştirme gayretinde. Üniversitemiz, Balkanlar denince akla ilk gelen üniversite. 3.300 uluslararası öğrencimizin yaklaşık 3.000’i Balkanlar’dan. Bu sayının içerisinde, İlahiyat Fakültemizi tercih eden soydaş ve akraba topluluklarımızın yeri azımsanmayacak boyutta. 2023’te 10.000 uluslararası öğrenci hedefine ulaşma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz.” dedi. Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Başkan Erbaş’a teşekkür etti.

Trakya Üniversitesi’nin İlahiyat Fakültesi hakkında bilgi veren Genel Sekreter ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç, İlahiyat Fakültesi’nin yeni yüzü ve konumuyla göz bebeği fakültelerden biri olduğunu belirterek, “Her yıl 30’u Balkanlar’dan olmak üzere 550 öğrenciye kapılarımızı açıyoruz. ‘Temel İslami Bilimler’ ile ‘İslam Tarihi ve Sanatları’ bölümlerinin yanında ‘Felsefe ve Din Bilimleri’ bölümüne de öğrenci kabul ediyoruz. Geçtiğimiz yıl ilk mezunlarımızı verdik. Temel İslam Bilimleri ve Din Bilimleri alanlarında yüksek lisans programlarımız mevcut, doktora programları için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Akademisyenler olarak halkla iç içe olmak için çabalıyor, her hafta vaazlar veriyoruz. Yakında tefsir, fıkıh, kelam gibi dersler vermeye başlayacağız. Fakültemizin eski binasını, halka açık bir kütüphane haline getirdik. Uluslararası alanda akredite olmak için de çalışmalara başladık. Fakültemiz yakın gelecekte, Balkan öğrencileri için önemli bir ilim merkezi olacak.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise üniversitelerin, toplumları aydınlatacak kişilerin yetiştiği ilim merkezleri olduğunu ifade ederek, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, Edirne için böyle bir konum ve önem teşkil eden Trakya Üniversitesi’ne ziyaret gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti. Türkiye’nin, üniversiteler aracılığıyla bilgiyi ihraç etmesi gerektiğini vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Sayın Rektörümüz, Trakya Üniversitesi’nin 3.000’i Balkan ülkelerinden olmak üzere toplamda 49.000 öğrenciye sahip olduğunu belirtti. Bu durum bizler açısından gerçekten çok memnuniyet verici. Bizim artık bilgiyi ihraç etmemiz gerekiyor. Geçmişte, mazide bilgiyi hep ithal ettik, artık bundan sonra ihraç edelim. Balkan ülkelerinden, Müslüman topluluklarından, Orta Asya’dan, Afrika’dan ve hatta dünyanın her yerinden ülkemize öğrenci getirmemiz gerekiyor. Özellikle din eğitimi noktasında ilahiyat fakültelerimiz daha fazla öğrenci getirmeli, çünkü sahih dini bilgiyi insanlara ulaştırmamız gerekiyor. Bunun da yapıldığı yer İlahiyat fakülteleridir, İslami İlimler fakülteleridir. Bugün, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin eski eğitim binasının, ortak bir çalışmayla ‘Millet Kıraathanesi’ haline geldiğini müşahede ettik. Bundan da çok mutlu oldum, çünkü üniversite deyince akla kitap ve kütüphane gelir. Bizim milyonlarca kitap ihtiva eden kütüphanelerimiz olmalı. Şu an ülkemizde birkaç milyon kitabı olan kütüphanemiz henüz yok. Bunu sağlamamız gerekiyor. Toplumumuzun daha fazla okuması gerekiyor. Kişi başına düşen okuma oranını bizim yükseltmemiz gerekiyor. Bu konuda en önemli sorumluluk da üniversitelerindir.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a ayrıca, Trakya Üniversitesi’nin Balkan Yerleşkesinde yapımı planlanan Cami, Cami’nin mimari çalışmaları ve gelinen son durum hakkında bilgi verildi, Prof. Dr. Ali Erbaş ve beraberindeki heyet, Cami’nin yapılacağı alanda incelemelerde bulunarak çalışmalara destek sözü verdi. Rektör Prof Dr. Erhan Tabakoğlu ise “Cami yapımına verdiği açık destek için, Başkanımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Bu konudaki ilgi ve destekleri, bizim için çok değerli.” dedi.

Edirne ziyareti kapsamında, Trakya Üniversitesi, Edirne Valiliği, Edirne İl Müftülüğü ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde, üniversitenin eski İlahiyat Fakültesi binasında hizmete sunulan “Millet Kıraathanesi”ni de ziyaret eden Prof. Dr. Ali Erbaş, kütüphanenin Selimiye Camii’nin gölgesinde, kentin merkezinde kurulduğunu belirterek, Trakya Üniversitesi’nin değerlere sahip çıkma anlayışından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise kütüphanelerin, milletin yaşayan hafızası olduğunu ve tarihe tanıklık ettiğini belirterek, “Üniversitemiz, kentin değerlerinin yaşatılmasına ve ortaya çıkarılmasına katkı sağlamak için çalışıyor. Edirne’nin eğitim ve kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından Millet Kıraathanesi büyük önem taşıyor. Bu kütüphane, kentin ilim merkezi haline gelerek, kültür hayatına önemli katkılar sunacak.” dedi.

Ziyaret kapsamında, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a el emeği, göz nuru bir tablo hediye ederken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na “Hadislerle İslam Külliyatı” isimli kitap setini hediye etti.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.