Türkiye, Tarımda Bir Çöküş İçerisinde

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Gaytancıoğlu, üreticilerin yaşadığı gider maliyetlerine değindi. Milletvekili Gaytancıoğlu; “Çiftçi 1 kilo üre almak için 3 kilo buğday satması lazım. Şimdi bunu görmüyorlar mı? Görsünler diye basit hale getirdik. Türkiye tarımda bir çöküş içerisinde. Tarımı destekleyeceksiniz ki, çiftçi para kazanacak ki, üretecek ve ticaret olacak. Yağ sanayi olacak, şeker sanayi olacak, tohum, gübre sanayi olacak. Her birini tetikleyecek piyasada para olacak.” dedi.

CHP Edirne İl Başkanlığı’nda gerçekleştirilen basın toplantısında CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’na CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı eşlik etti.

Basın açıklamasında üreticinin yaşadığı sorunları ele alan Gaytancıoğlu, girdi maliyetlerinin yükselmesine dikkat çekerek şunları ifade etti: “Çiftçi 1 kilo üre almak için 3 kilo buğday satması lazım. 1e3 onu da bulamıyor. Şimdi bunu görmüyorlar mı? Görsünler diye basit hale getirdik. Daha iyi anlaşılır hale getirdik. Ülkenin ve Türk tarımının durumu bu. Tarımı destekleyeceksiniz ki, çiftçi para kazanacak ki, üretecek ve ticaret olacak. Yağ sanayi olacak, şeker sanayi olacak, tohum, gübre sanayi olacak. Her birini tetikleyecek piyasada para olacak. Kalkınmanın temelinde tarım sektörü var diye düşünüyoruz. Ama tarıma verilen desteği de söyleyeyim size geçen sene 2020 yılı desteği 22 milyar TL bu sene 2021 yılı desteği 22 milyar TL değişen hiç bir şey yok. Artık iktidar şaftı kopmuş araba gibi gidiyor. Jantta gidiyoruz. Her şeyi ithalatla çözmek isteyen bir iktidar var. Buğday tohumu kilosu 5 lira, buna dekar başına 20 25 kilo kullanılıyor. 50 kilo buğdayı tohum için satmanız lazım. 150sini gübre için,50 sini tohum için, 50 sini bu sadece bir ilacı getirdik, mantar ilacı var, pas ilacı var bu ilaçları kullanmak zorunda üretici. Bir 50 kilogramda bu ilaçları satın almak için kullanıyor. Geriye 50 kaldı cebine girmesi gerekiyor diye düşünüyorsunuz ama birde mazot var. Tarlayı nasıl sürecek? Çiftçi mazot alıyor. Bugün 8 liradan mazot alacak. Mazotta 50 kilogram yiyor. Her birinin maliyeti kabataslak artısı vardır eksisi yoktur. Maliyetler tamamen gelirle eşit. Çiftçimiz ne kazanacak?”

Gaytancıoğlu, gübrenin verime etkisine değinerek şöyle devam etti: “Selimiye Meydan Projesi bize bırakılsaydı çoktan yapardık. Ama iktidar kendisi yapacak diyerek gol atma peşindedir. Halkın çıkarlarını hiç görmemektedir. İktidar halktan koptu. Sarayda yaşayanlar halkın gerçek sıkıntılarını gerçekten bilmiyorlar. Halkın içerisine girseler, üreticinin, esnafın ne kadar zorlandığını görürler ve bütçeleri ona göre belirlerler. Türkiye tarımda bir çöküş içerisinde. Bu kadar insanlara yüklenilmez. Çok iyi biliyoruz ki gübre zorunda üreticilerimiz. Gübre verime direk etki eden bir faktör. Türkiye’deki gübre üretimi devlet tekelinde götürülüyordu. Sonra devlet gübre mi satar dediler ve fabrikaları özelleştirdiler. Devlete ait Tarım Bakanlığına direk bağlı Tarım Kredi Kooperatiflerinin bir iştirakinin gübre piyasasında etkin olmadığını görüyoruz. Eğer sosyal devlet Tarım Bakanlığı aracılığıyla gübre piyasasında etkin olmak istiyorsa ne yapar ne eder Gübretaş’ı tam kapasite çalıştırabilirdi. Gübretaş İran’da bir fabrika satın aldı. Bu fabrikanın akıbeti nedir? Geçen sene bin 800 lira olan üre gübre. Şuan da 8 bin lira. Fiyat var ama ürün yok. Bu günlerde tarla temizlenecek. Ziraat odalarının verilerine göre ortalama Türkiye’de 70 kilogram gübre kullanılıyor. Türkiye buğdayın kilosu 2 bin 500 lira kilosu, 2 bin 700 liraya doğru bir tırmanışta. Ama şimdi biz bunu 3 bin liradan ithal ediyoruz. Türkiye buğday verim ortalaması 300 kilogram. Bu 300 kilogram buğdayı elde edebilmek için 70 kilogram gübre kullanıyoruz. 70 kilogram gübrenin maliyeti 150 kilogram gübreyle ancak karşılanıyor.”

Gaytancıoğlu, çiftçilerin destekleri alamamasından dolayı borçlandığını söyleyerek,“Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesinde çiftçiye verilecek destek gayrisafi milli hasıladan yüzde 1’inden az olamaz diyerek bir dilekçe yazsın ve müracaat etsinler. İktidar partisi yıllardır bu desteği vermedi. Vermeyince çiftçi hep borçlandı. 1 milyon süt ineği kesildi. Ben 253 köyü de dolaştım. Besicilik yapan erkek hayvan besleyen çok az sayıda üreticiye rastladım. Yem parası o kadar pahalı ki neredeyse yüzde yüzün üzerinde bir artış var. Dolar artıyor arkadaşlar 9,25 lira. Artık hayvancılık yapanlar bu hayvanları satsak mı? Ne yapsak diye düşünüyor.” ifadelerini kullandı.

edirneyenigun

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.