AHİLİK, KARDEŞLİK TEŞKİLATIDIR

AGD (Anadolu Gençlik Derneği) Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, 17 – 23 Eylül Ahilik Haftası münasebetiyle bir açıklama yaparak, Ahiliğin bir “Kardeşlik Teşkilatı” olduğuna vurgu yaptı.
Abdülhamit İriş, “Ahilik, esnaf ve sanatkârlarının birliğini, çalışma esas ve usullerini oluşturan bir kurumdur. Bugün toplumumuz manevi, sosyal, ekonomik çöküntü yaşıyorsa, bunun temelinde değerlerimizden uzaklaşma olduğu apaçık ortadadır. Toplumun en dinamik kesimi olan esnafımıza, bu değerlerin yeniden kazandırılması için bir seferberlik başlatılmalıdır. Her şeyin tekelleştirilmeye çalışıldığı günümüzde zincir marketleri ile AVM’leri ile gün be gün değerlerimizi kaybeden esnafımız risk altındadır. Esnaf Kuruluşları, bu değerlerin yeniden kazandırılması için konferanslar, paneller, eğitim programları düzenlemeli, uyarıcı, bilgilendirici ve eğitici broşür ve dergiler yayınlamalıdır. Büyük alış-veriş merkezlerinin baskısı altında kaybolma tehlikesi yaşayan esnafımızın inanç değerlerimize ve meslek ilkelerine uyması halinde eski parlak ve mutlu dönemlerine yeniden kavuşacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.
Bugün ülkemizin ve dünyanın çeşitli sorunlarla boğuşmakta olduğuna da değinen İriş, “Yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk, savaş, tahammülsüzlük… Hepsi de insanların sömürü düzenine razı olmakla kendi eliyle çıkardığı sorunlardır. Hâlbuki Ahilik teşkilatı geçmişte kurmuş olduğu sistemle sevgi, kardeşlik, üretim ve paylaşmayı düstur edinen, dürüstlük ve ortak yaşama kültürünü benimseyen ekonomik, sosyal ve kültürel yönden duyarlı esnaf ve sanatkâr yetiştirmektedir.’’ dedi.
“Fütuvvetnâmeler, Ahiliğin dinimizden çıkarılan bütün temel esaslarının yazıldığı kaynaklardır” hatırlatmasını yapan Abdülhamit İriş, esnaf ve tüccarlarda aranan temel vasıflardan bazılarını şöyle sıraladı:

• Vefa, doğruluk, emniyet, cömertlik ve tevazu gibi hasletlere sahip olmak.
• Meslek kardeşlerine (ihvâna) nasihat etmek.
• Affedici, bağışlayıcı olmak.
• Başkasının kazanç ve malında kesinlikle gözü olmamak.
• Kazanç ve kârda başkalarını kendi nefsine tercih etmek.
• Helâl kazanca riayetle aza kanaat ve sabır göstermek.

“Bizim ecdadımız helâl-haram konusunda çok hassastı. Madde ile mânâyı birbirine bağlamayı bilirdi. Dünya hırsına kapılmazlar, hep kanaatkâr yaşarlardı. Kimsenin malına göz dikmezlerdi” diyen İriş, Ahilik Haftası münasebetiyle Edirne esnafına hayırlı, bereketli işler, helal kazançlar diledi.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.