AHİLİK, KARDEŞLİK TEŞKİLATIDIR
AGD (Anadolu Gençlik Derneği) Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, 17 – 23 Eylül Ahilik Haftası münasebetiyle bir açıklama yaparak, Ahiliğin bir “Kardeşlik Teşkilatı” olduğuna vurgu yaptı.
Abdülhamit İriş, “Ahilik, esnaf ve sanatkârlarının birliğini, çalışma esas ve usullerini oluşturan bir kurumdur. Bugün toplumumuz manevi, sosyal, ekonomik çöküntü yaşıyorsa, bunun temelinde değerlerimizden uzaklaşma olduğu apaçık ortadadır. Toplumun en dinamik kesimi olan esnafımıza, bu değerlerin yeniden kazandırılması için bir seferberlik başlatılmalıdır. Her şeyin tekelleştirilmeye çalışıldığı günümüzde zincir marketleri ile AVM’leri ile gün be gün değerlerimizi kaybeden esnafımız risk altındadır. Esnaf Kuruluşları, bu değerlerin yeniden kazandırılması için konferanslar, paneller, eğitim programları düzenlemeli, uyarıcı, bilgilendirici ve eğitici broşür ve dergiler yayınlamalıdır. Büyük alış-veriş merkezlerinin baskısı altında kaybolma tehlikesi yaşayan esnafımızın inanç değerlerimize ve meslek ilkelerine uyması halinde eski parlak ve mutlu dönemlerine yeniden kavuşacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.
Bugün ülkemizin ve dünyanın çeşitli sorunlarla boğuşmakta olduğuna da değinen İriş, “Yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk, savaş, tahammülsüzlük… Hepsi de insanların sömürü düzenine razı olmakla kendi eliyle çıkardığı sorunlardır. Hâlbuki Ahilik teşkilatı geçmişte kurmuş olduğu sistemle sevgi, kardeşlik, üretim ve paylaşmayı düstur edinen, dürüstlük ve ortak yaşama kültürünü benimseyen ekonomik, sosyal ve kültürel yönden duyarlı esnaf ve sanatkâr yetiştirmektedir.’’ dedi.
“Fütuvvetnâmeler, Ahiliğin dinimizden çıkarılan bütün temel esaslarının yazıldığı kaynaklardır” hatırlatmasını yapan Abdülhamit İriş, esnaf ve tüccarlarda aranan temel vasıflardan bazılarını şöyle sıraladı:
• Vefa, doğruluk, emniyet, cömertlik ve tevazu gibi hasletlere sahip olmak.
• Meslek kardeşlerine (ihvâna) nasihat etmek.
• Affedici, bağışlayıcı olmak.
• Başkasının kazanç ve malında kesinlikle gözü olmamak.
• Kazanç ve kârda başkalarını kendi nefsine tercih etmek.
• Helâl kazanca riayetle aza kanaat ve sabır göstermek.
“Bizim ecdadımız helâl-haram konusunda çok hassastı. Madde ile mânâyı birbirine bağlamayı bilirdi. Dünya hırsına kapılmazlar, hep kanaatkâr yaşarlardı. Kimsenin malına göz dikmezlerdi” diyen İriş, Ahilik Haftası münasebetiyle Edirne esnafına hayırlı, bereketli işler, helal kazançlar diledi.
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024