Kabarık Doğalgaz Faturası Ödememek İçin…

Doğalgaz faturanızda kar yapayım derken kabarık fatura ödeyebilirsiniz. Geceleri kombiyi kapatmak faturanızı yüzde 20 daha fazla ödemenize neden oluyor.

 

Peteğinize takacağınız termostatik vanalar ise faturanızda kar etmenizi sağlıyor. Termostatik vanalar sayesinde oda sıcaklığınızı manuel ayarlayarak kış boyunca faturanızda yüzde 40 kâr edeceksiniz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Başkanı Aziz Avukatoğlu, “Geceleri yatarken petekleri kapatıp sabah açarsanız eviniz soğur. Sistem ilk yarım maksimum saatte gaz sarfiyatı yapıp optimum sıcaklığı yakalamaya çalışıyor. O anda kontrolsüz yakıyor. Kapatıp açmayla en az yüzde 20 zararınız olur” dedi.

Avukatoğlu, kombi ve petek kullanımda nasıl tasarruf sağlanacağını açıkladı.

Kış aylarında evi pencereden havalandırmanın ciddi faturaya etkisi olduğunu belirten Avukatoğlu, “Doğalgazdan daha iyi yararlanmak için önce evimizde iyileştirmeler yapmalıyız. En büyük yanlış uygulama evlerimiz havalansın diye kapı ve pencerelerin açılması. Bu da dış ortam sıcaklığını getiriyor. Evi ısıtmak bir saat sürer ve bu da faturanıza en az yüzde 20 fazla ücret olarak yansır. Cam aralarından sızan havayı engellemek için de ya camların lastik contalarını değiştirtin ya da sünger levhalar koyarak kapanmasını sağlayın, hava geçişine engel olun” dedi.

 

“Termostatik vanalar kullanmamız gerekir”

Faturada kar etmenin tek yolunun termostatik vanalar olduğunu kaydeden Avukatoğlu, “En önemlisi faturada kar etmenin tek yolu termostatik vanalar kullanmamız gerekir. Bu vanaların skalaları 15 ile 29 derece arasındadır. Bu vanayı üçte tutarsanız yaklaşık 22 derece sıcaklıktadır. Bu vana ortam sıcaklığını sağladığı anda otomatik olarak kalorifer peteğine sıcak suyun girmesini keser. Bu da kombinin ısıtacağı su miktarı ve sıcaklık miktarı azalmış oluyor” şeklinde konuştu.

“Kombiyi minimum seviyede çalıştırmak yanlış”

Kombiyi minimum seviyede yakmanın yanlış olduğunu kaydeden Avukatoğlu, “Yanlışlardan biri de evlerde kombilerin 36’da yakmaya çalışıyoruz. Minimumda yakıp evi ısıtmaya çalışıyoruz. Aslında bizim vücut ısımız 36 derece. Eğer 36 ile ısınacak olsa bizler vücutlarımız sayesinde evimizi ısıtmış oluruz. Örneğin arabayı boşta çalıştırıyorsunuz. Rölantide çok gaz yakmıyor ama arabanız da olduğu yerde duruyor. Böylece boşuna yakmış oluyoruz ve fazla faturalar ödemek durumunda kalıyoruz” dedi.

“Kombiyi kapama yanlış”

Geceleri kombiyi kapatmanın faturaya ciddi yansımaları olacağını ifade eden Avukatoğlu, “Geceleri yatarken petekleri kapatıp sabah açarsanız eviniz soğur. Sistem ilk yarım maksimum saatte gaz sarfiyatı yapıp optimum sıcaklığı yakalamaya çalışıyor. O anda kontrolsüz yakıyor. Onu yakaladıktan sonra rejim haline geçip daha az gaz sarfiyatı ile evin sıcaklığını sabit tutmaya çalışıyor. Kapattığınızda en başa dönmüş oluyorsunuz ve kış ayları ilerledikçe hava soğudukça iç ortam dış ortam farkı arttıkça kombinin de yakması gereken gaz miktarı artmış olacak. Bu size fatura olarak dönecek. Kapatıp açmayla en az yüzde 20 zararınız olur” dedi.

“Bir senede yüzde 30-40 civarında kar sağlıyor”

Termostatik vanaların faturaya bir senede yüzde 30-40 civarında kar sağladığını altını çizen Avukatoğlu, “Biz sadece oturduğumuz oda ile yattığımız odada yakmak da yanlış uygulama. Duvarlardan ve kapılardan sürekli sıcak transferi olur. Sıcak yüzeylerden soğuk yüzeye ısı kaçar. Mesela alt kattaki yakmadığı zaman sizin faturanız yükselmeye başlar veya üst katınızdaki de yakmazsa yükselir. Çünkü o tarafa ısı kaçmış oluyor. Evin her yerinde ideal sıcaklığı sağlamak istiyorsanız peteklerinize termostatik vanalar takın. Faturalarınızda bir senede yüzde 30-40 civarında tasarruf sağlarsınız ve bir senede vanalar için verdiğiniz parayı kurtarmış olursunuz. Canınız yanmadan yaşarsınız” dedi.

“Kartı yakabilirsiniz”

Kombi kullanımına dikkat çeken Avukatoğlu, “Kombilerin su seviyesi birin altına düştüğünde arıza geçiyor kombimiz. Önce kombiyi kapatıyoruz. Radyatörün de soğumasını bekliyoruz. Çünkü 50-60 derecede kış aylarında kombiler yakıldığı için dışarıdan kattığımız suyun sıcaklığı da yaklaşık 10 derece oluyor. Bu sıcaklık farkından dolayı suyu ısıttığımız eşanjörde çatlama oluyor ve suyu boşaltmaya başlıyor. Bu da kombinizin arızalanmasına neden oluyor. Su beyin dediğimiz kombinin kartına da geçerse kart yanar ve size yaklaşık yarım kombi faturası çıkarır” diye konuştu.

Petek temizliğine dikkat

Petek temizliğinin önemine de değinen Avukatoğlu, “Petek temizliği ne kadar aralıkla yapılmalı? Bu esasında peteğinizde kullandığınız suya bağlı ama maksimum 5 yılda bir temizlenmeli. Kombiler servisler tarafından da her yıl temizlenmeli. Çünkü oksitasyon olduğu zaman, oksit iyi bir yalıtkan, ısıyı veremiyor kireçten dolayı. Öyle olunca peteğini daha fazla gaz yakarak ısıtabilir hale geliyorsunuz. 5 yılda bir peteklerinizin yıkanmasını tavsiye ederim” dedi.

edirneyenigun

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.