6 Asırlık Muradiye Camisi’nin Haziresi Yenilendi

6 Asırlık Muradiye Camisi’nin Haziresi Yenilendi

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, 2. Murat tarafından yaptırılan Muradiye Camisi’nin haziresinde yapılan düzenleme ve onarım çalışmalarını yerinde inceledi.

İlimizde 2. Murat tarafından yaptırılan Muradiye Camisi’nin Mevlevi dergâhı şeyhleri ve divan şairlerinin kabirlerinin bulunduğu haziresindeki mezar taşları aslına uygun şekilde onarıldı.

Osmanlı’ya yaklaşık bir asır başkentlik yapan Edirne’de, yıpranıp bozulmaya başlayan tarihi mezarlıklarda restorasyon çalışması başlatıldı. Edirne Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen projede Edirne Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Edirne Müze Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin ortak çalışmaları kapsamında hazire alanları gezilip restorasyon ve konservasyona ihtiyacı olan 41 alan belirlendi. Çalışmaların ilk olarak başlatıldığı, 2’nci Murad tarafından yaptırılan 6 asırlık Muradiye Cami haziresinde sona gelindi. Alanda bulunan 52 mezar taşı restorasyon ve konservasyondan geçirilip yenilendi
İlimizde tespit edilen 41 tarihi mezarlığın daha aynı şekilde restorasyonunun gerçekleştirileceğini belirten Vali H. Kürşat Kırbıyık, “Bu mezarlıklar birer tarihi vesika. Çünkü dönemin kültürünü yansıtıyor. Çok sebeple bu çalışmaları çok önemsiyoruz” dedi.

Yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Vali H. Kürşat Kırbıyık, “Edirne, kadim bir şehir, bu kadim şehrin günümüzde de kültürel değerlerinin ayakta tutulması hepimizin sorumluluğu. Restorasyonu devam eden Selimiye, bu şehrin mücevheri. Ancak Selimiye’nin yanı sıra çok değerli tarihi ve kültürel varlıklara da sahibiz. Hep söylüyorum, 2’nci Bayezid Külliyesi, 3 Şerefeli Cami, Eski Cami, bugün burada bulunduğumuz Muradiye Camisi, bunların her biri aslında bir şehrin simgesi olabilecek tarihi eserler. Ama tabi Selimiye gibi görkemli bir eser olunca biraz daha Edirne ile özdeşleşen Selimiye oluyor. Bu anlamda bu eserlerin ayakta tutulması hepimiz için bir görev” şeklinde konuştu.
Tarihi mezarlıklar ve cami hazirelerinde yıpranmalar tespit edildiğini, kurumlar arası güç birliği yaparak çalışmalara başladıklarını anlatan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, şunları kaydetti: “Trakya Üniversitesinden akademisyenler bu işin rehberlik kısmı ve yönlendirmesini üstlendiler. Belediye ve İl Özel İdare ekipleri ile kurumlardan ekiplerimizle tarihi mezarlıkların bakım ve onarım çalışmasını başlattık. Burada da bunun ilk örneğini görüyoruz. Yapılan işlerden biri de burada yatan zatların kimliklerinin görülebileceği şekilde plakalar oluşturduk.

Gelen ziyaretçiler burada kimlerin bulunduğuna dair bilgiler edinebilecekler. Mezarlıklar tarihi bir vesika, dönemin kültürünü yansıtıyor, mezarda kimin defnedildiğine dair bize bilgiler veriyor, dönemsel ve kültürel anlamda bilgiler elde ediyoruz. Bu anlamda bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Çalışmalar Hasan Sezai Cami, Gazi Mihal Bey Cami ve Şah Melek Cami hazireleri ile Fatma Hatun Mezarlığında devam edecektir.” dedi.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.