30 Mart Uluslarası Sıfır Atık Günü

30 MART ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ
30 Mart Uluslarası Sıfır Atık Günü dolayısıyla TÜ’den Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Müh. Tuba Doğru yazılı bir açıklama yaptı. Doğru, açıklasında şunlara değindi:
“2017 yılında Ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Hareketi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 105 ülkenin verdiği destek sonucu daha geniş kitlelere yayılmış oldu. BM Genel Kurulu tarafından 30 Mart tarihinin her yıl tüm dünyada “Uluslararası Sıfır Atık Günü” olarak kutlanması kararı alındı. Bu yıl ilk kez kutlanan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” sürdürülebilir tüketim ve üretim kalıplarını teşvik etmeyi, döngüselliğe yönelik toplumsal değişimi desteklemeyi ve sıfır atık girişimlerinin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ne katkısı konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Doğal kaynakların gittikçe artan şekilde bilinçsiz tüketimi çevreye zarar vererek atıkların hava, toprak, su alıcı ortamlarında aşırı birikmesine neden oluyor. Kaynaklar tükenirken, ekosistemin doğal yapısı bozuluyor ve ileriki nesillere bırakacağımız dünyamız risk altına girmiş oluyor. Sıfır Atık Projesi hedefleri içinde yer alan tasarruflu kullanım, atık azaltma, geri dönüşüm, yeniden kullanım, oluşan atıkların düzenli bertaraf edilmesi ülkemiz ve dünya için çok ciddi adımlar olarak görülüyor.

Trakya Üniversitesi olarak Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun destekleri ile Sıfır Atık Sistemine geçtiğimiz ilk günden itibaren oluşan atıkları ayrı halde toplayarak yeniden geri dönüşüme ve ekonomiye kazandırılmasını sağlamaktayız. Oluşturduğumuz “Atık Geçici Depolama Alanı” sahasına yerleştirilen yağmur suyu tankları ile yağmur suyunu toplayıp boşa gitmesini önlemeyi ve sulamada kullanmayı amaçlıyoruz. Sistem kayıtlarını tamamlayarak Temel Seviyede Sıfır Atık Belgelerini alan birimlerimizde toplanan kâğıt, cam, plastik, hurda, metal, ahşap, pil, toner, kartuş, floresan lamba, hurda araç gibi farklı atık türleri ilgili üretim sahalarında değerlendirilerek hammadde görevini üstleniyor ve boşa kayıpların önüne geçilmiş oluyor.

Atık yönetimi kaynak verimliliği, israf önleme ve çevreye verilen zararları azaltmanın önemli bir parçası. Sıfır Atık Projesi de sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda atıkları kontrol altına alarak gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakmayı amaçlıyor. Bireysel olarak alacağımız tedbirler, atacağımız adımlar bu kapsamda çok etkili ve önemlidir.”
Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.