Prof.Dr. Mustafa Alıcı Yazdı: Yapay Zeka Çağında İslam İrfanı
YAPAY ZEKA ÇAĞINDA İSLAM İRFANI
1. Çağımız kognitif çağ; yani insan zihninin bedene kalbe, fiziksel dünyaya hükmedici insanı statik halde dinamik ve akışkan flux hale dönüştüren bir çağ. Bu çağa yapay zeka çağı da denmektedir. Yapay zeka, bilişsel (kognitio) açıdan ileri giderek bilinçte üstün olabilirken hatta kısmen de olsa sahte, depolanmış veya depozit bir formla kültürel bir ahlak veya batıl bir beş duyuya, insan gibi düşünme empatisine sahip olabilir ama ortalama insana ait bir irfani, gönüle ait ulvi bir haslet olan fedakarca İSAR duygusuna asla sahip olamayacak.
2. Yine yapay zeka çağı, hızlı bir şekilde olan şeyleri en değerli gördüğü şeyleri aktarıp olanları ima edip olanlardan dehşetli sistematik şeyler üretebilecekken mucit ve kaşiflerin akademik SEZGİSİNDEN şairin tanrı vergisi olan İLHAM gibi ani devrimci beşeri eylemlerden sonsuza kadar mahrum kalacak.
3. En önemlisi de yapay zeka, dışardan yüklenen muazzam ilmi, hikmeti ve fenni bilgiye, sufle verilen, çok boyutlu dublajlara montajlara rağmen Yaratıcısı Rabbi olan Allah tarafından insana bizzat üflenen RUHA” sahip olamayacak.
4. Yapay zeka çağında, İnsanın transhuman, dinin religio machina , kutsalin karşıt sezgiselliklerle ifade edileceği bir devirde Yine de evren kadar gönle sahip olarak Muhsinlerin sahip olduğu İSLAM İRFANI , tüm insanlığı vahiy, ruh isar ile donatarak, fevz, necat ve felah ile enkaz halinden ihya ederek selamete çıkaracak.
Kaynak: Prof.Dr. Mustafa Alıcı