Bulgar Vatandaşları Artık Edirne’yi Tercih Etmiyor mu? Komşu Ayağını Kesti!

Bulgar Vatandaşları Artık Edirne’yi Tercih Etmiyor mu? Komşu Ayağını Kesti!
Editör Ali Süzen’in Notu: Dün, kısa bir ziyaretten sonra Dereköy sınır kapısında bu konuda küçük bir nabız yoklaması yaptım. Şunu söyleyebilirim ki, Sayın Başkan Cingöz, “Bu konuda fiyatların çok önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizdeki fiyatlar oradan gelen vatandaşlara ticari avantaj sağlamıyorsa neden gelsinler? Şuan gerçek budur!” sözü, tam isabet. Bana da Bulgar Vatandaşları konuyu bu şekilde açıkladılar: “Artık, Çorlu ve İstanbul’u tercih ediyoruz.
Komşu ülke Bulgaristan’dan gelerek, iğneden ipliğe tüm alışverişini Edirne’den yapan ziyaretçilerin, son dönemde azalma göstermesi esnafı da düşündürmeye başladı.
Edirne’de esnafın en önemli gelir kalemlerinden Bulgar müşterinin son dönemde sayısında yaşanan azalma, gözle görülür ölçüde dikkat çekmeye başladı. Özellikle her Cuma kurulan ve ucuz olduğu için tercih edilen Ulus Pazarı’nı dolduran Bulgar ziyaretçiler, son 1 aydan bu yana adeta ayağını buradan da kesti. Esnaf, yaşanan müşteri azalışının nedenlerini aramaya koyulurken, kooperatif ve birlik başkanları da açıklamalarda bulundu.

‘SAYININ DÜŞÜŞ SEBEBİNİ ÇÖZEMİYORUZ’
Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi Başkanı Barış Atkoşan, Bulgar müşterilerinin sayısında ciddi oranda düşüş olduğunu anlattı. Atkoşan, “Bulgar müşterilerimizde ciddi bir düşüş söz konusu. Bunun sebebini de çok anlayamıyoruz. Son 1 aydır pazarımızı ziyaret eden Bulgar müşterilerimizin sayısında ciddi bir düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Fiyat politikası noktasında her zaman düşük fiyat uygulamaya devam ediyoruz. Geçen sene 100 TL olan tişörtler, hala 100 TL’den satılıyor. Geçen sene 150 TL olan pijama takımları, hala 150 TL’den satılıyor. Ucuz fiyat politikamızdan ödün ver-meden devam ediyoruz ama Bulgar müşterilerin sayısında yaşanan azalmanın sebebini de çözemi-yoruz” dedi.

Bulgar müşterilerin sınır kapısından rahat geçişleri için Vali Yunus Sezer’le de görüştüklerini belirten Atkoşan, “Pazarcılar Odası Başkanımız Şeref Hasır, Sayın Valimiz Yunus Sezer ile görüştü. Birlikte gidecektik ama ben katılamadım. Sayın Valimiz sınır kapıları ile ilgili çağrımıza son derece olumlu baktığını ifade etmiş. Kapılarda şu anda bir yoğunluğun söz konusu olmadığını, olması durumunda Bulgar plakalı araçlara 2 kapının giriş için ayrılacağını söylemiş. Bizler de Sayın Valimize teşekkür ediyoruz. Şu anda kapılarda herhangi bir yoğunluk yok. Son dönemde hava sıcaklıkları çok yüksekti. Böyle dönemlerde insanlar evlerinden çıkmak istemiyor, pazara gelen vatandaşların sayısında yaşanan düşüşün bundan kaynaklandığını düşünüyoruz. Bugün hava biraz daha serin; bu noktada da önceki haftalara oranla pazarımız biraz daha yoğun” diye konuştu.

‘FİYATLAR ÖNEMLİ ETKEN’
Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz de, Bulgar müşteri sayısının azalmasının esnaf açısından olumsuz olduğunu kaydetti. Cingöz, “Bu konuda fiyatların çok önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizdeki fiyatlar oradan gelen vatandaşlara ticari avantaj sağlamıyorsa neden gelsinler? Şuan gerçek budur. Bulgaristan’dan gelen vatandaşlarda çok ciddi manada azalma var. Sınır kapılarından girip de başka bir yere mi gidiyorlar, ona dair de bir bilgi yok. Bu veriler mutlaka Valilikte vardır. Gelip başka bir ile gidiyorlar mı bilmiyorum. Eğer giriş çıkış sayıları aynıysa başka illere gidiyorlar demektir. Ama inşallah tekrar Edirne’ye gelen Bulgar sayısı eski seviyeye gelir yoksa bu durum esnafı zora sokar. Çünkü her şey onların gelip alışveriş yapmalarına göre dizayn edildi. Kiralar, yaşamlar, stoklar onlara göre düzenlendi” şeklinde konuştu.
Editör Ali Süzen’in Notu: Dün, kısa bir ziyaretten sonra Dereköy sınır kapısında bu konuda küçük bir nabız yoklaması yaptım. Şunu söyleyebilirim ki, Sayın Başkan Cingöz, “Bu konuda fiyatların çok önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizdeki fiyatlar oradan gelen vatandaşlara ticari avantaj sağlamıyorsa neden gelsinler? Şuan gerçek budur!” sözü, tam isabet. Bana da Bulgar Vatandaşları konuyu bu şekilde açıkladılar: “Artık, Çorlu ve İstanbul’u tercih ediyoruz.”
hudutgazetesi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.