Habil Mert: Marş Mira Yürüyüşü Nedir? – Söyleşi-

Marş Mira Yürüyüşü nedir, hangi tarihlerde neden gerçekleşir ve ne zaman başlatıldı?

Marş Mira Srebrenitsa Katliamı’nda öldürülenlerin anısını diri tutmak adına organize edilen Barış Yürüyüşü’dür ve ilk olarak katliamın 10. Yılı olan 2005 yılında organize edilmiştir, o günden beri her yıl 8-9-10 Temmuz tarihlerinde yapılır. Yürüyüşü bizzat Bosna hükümeti düzenliyor ve hem Bosna’dan hem de dünyanın her yerinden binlerce duyarlı insan katılıyor. Yürüyüş ortalama 90 kilometre sürüyor. Güzergâh; Nezuk Köyünden başlıyor, Srebrenitsa Potaçari’de bitiyor. Katliamdan kaçanların yönü ise tam tersi; Srebrenitsa’dan, Nezuk köyüne. Nezuk’a ulaşabilen kurtuluyor. Ulaşamayan, yollarda yakalananlar oracıkta kurşuna dizilmiş… yani ölüme yürümüşler. Biz geri istikamete doğru Nezuk’tan Srebrenitsa’ya yürüyoruz bir yerde ölüme değil hayata yürüyerek barış diyoruz.

İnsanlar neden bu yürüyüşe katılmalı?

Biz Müslümanlar sinek öldürür gibi katledildik, katlediliyoruz. Srebrenitsa katliamı 21. yüzyıldaki en büyük soykırımlardan biridir. Bilinç ışıklarını yakmak ve kardeşlerimizle dayanışmayı geliştirmek adına fırsat buldukça bu yürüyüşe katılmalıyız. Bu savaşın değerli komutanı; Bilge Adam Aliya’nın da üstüne basa basa değindiği bir husustur: “Unutmama, unutturmama!” unutursak hatırlatmak için pusuda bekleyen barbarlar var… Bu katliam Batı’nın gözü önünde, onların ‘Barış Gücü’ adı altındaki kuvvetlerinin müsaadesiyle gerçekleşmiştir. Bir daha asla buna yeltenmemeleri için her türlü dayanışma irademizi görmeliler.

Bu yürüyüş öncesi nasıl hazırlanmalı ve katılmak için nereden başlamalı?

Bence ilk önce Aliya İzzetbegoviç okunmalı! Bilinçsiz bir Marş Mira Yürüyüşü sadece trekking olur. Bosna demek biz Müslümanlarca büyük oranda ‘Aliya’ demektir. Bosna’yı özüne, öz kimliğine davet eden Bilge Komutanımızdır Aliya. Savrulmalara, asimilasyona karşı halkını bilinçlendiren ve en riskli zamanda önlerine bedenini hizmetkâr ederek ölümü kuşanan liderdir Aliya. Öncelikle 21. yüzyılda Bosna sınırlarını aşan fikirleriyle var olmanın ne demek ve nasıl olduğunu bizlere öğreten öğretmenimizi tanımalıyız. Batı’ya karşı kompleksli tiplerden Bosna’yı tanımaya çalışmak bizi yanıltacaktır.

Yürüyüşe gelince; Bu uzun bir mesafe, mümkünse gelmeden önce bir iki ay kırsal alanlarda yürüyüşler yaparak kondisyon sağlanmalı. Gerekli eşyalar tedarik edilmeli; çadır, yürüyüş batonu, mat, uyku tulumu, yürüyüş için rahat ayakkabı, el feneri, ilaç, yağmurluk, powerbank, el feneri, rahat kıyafet, geceleri için polar üst.. vb. ihtiyaçlar mutlaka bulundurulmalı.

Kaynak: fikrinisöyle.net

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.