İsmail Demiray Yazdı: EDİRNE’NİN YOLLARI

EDİRNE’NİN YOLLARI
1969 yılında geldiğimiz Edirne’de Kıyık semtinde çocukluk ve gençlik yıllarımda ayak basmadık sokak yoktur. Gezmeyi severim, mahalleler arası maçlarımız genellikle “Hısım”ın bahçesinde olurdu.
1989 yılına kadar kesme taşlı yollarda az kara lastik, naylon patik paralamadık ayaklarımızda.
1989 yılında Edirne Belediye Başkanlığı’na gelen Hamdi Sedefçi, Kıyık semtinin o haldeki yolları için büyük emek vermiş, yolları yapan ustaların başında bizzat durarak çalışmaları takip ederek adeta “Kıyık halkını çamurdan kurtaran adam” olarak anılmış ve girdiği bir sonraki seçimi de uzak ara kazanmayı başarmıştır.
Kıyık’taki evimiz dört kardeşe yetmez olunca 90’larda girdiğimiz kooperatif sayesinde baba ocağımızı anamın hüzünlü bakışları altında yeni evimize taşınmıştık çekirdek ailemizle birlikte.
Yeni yerleşim bölgesi CHP’nin oy deposu malum. Senelerce devlet memurluğu, öğretmenlik yapmış emeklilerin de yeni yerleşim bölgesinde yaşamaları ve buralar olduğu gibi seçimlerde CHP’yi desteklemesinin karşılığı olarak Edirne’de sezonun ilk asfaltları burada atılırdı, parke taşlarda bozulan yollar ilk önceleri buralarda onarılırdı.
Yapılır(dı), onarılır(dı).
Üç yıl önceye kadar böyle gidiyordu bu sistem. Ta ki alt yapı çalışmaları başlayana kadar.
Şimdi bütün yatırımlar otobana yakın yapılan yeni yerleşim bölgelerine. Müteahhitler daha binalarını bitirmeden yollar asfaltlanıyor, alt yapı tamamlanıyor(hesapta), yeni sahiplerine cicili bicili halleriyle teslim ediliyor. Malum; belediyeler imar rantından besleniyor, buna Sosyal Demokrat’larda dahil. Birkaç yıl sonra alt yapı kusmaya başlıyor, planlı, programlı olmadığı için. Sular patlıyor, kanalizasyonlar sokaklara akıyor falan.
Kooperatif evleri bölgesinde alt yapı çalışmalarının başlamasıyla her yer toz duman, karma karışık oldu. Artık yollar değil asfaltlanmayı, yama bile yapılamaz haldeler. Parke taşlı yollarda yağmurlu sezon sonralarında yapılan tamirler kısa bir süre sonra çökmeler nedeniyle yollar bir garip olmaya başladı. Bu yollarda araçla gitmek adeta rüzgarlı havada denizde sallanan kayıkla yapılan yolculuklara benzemeye başladı.
Amortisör ustası arkadaşım halinden memnun, arabasını yeni değiştirdi; “İşler iyi adaş, yetişemiyiz işlere, kızanı da yanıma alcam bu gidişle, bereket versin üç senedir iyi kazanıyız” diyor işlerden söz ederken.
Normal bisiklet kullanan bisiklet sevdalıları bile amortisörlü bisiklete geçmek zorunda kaldılar. Bisikletle bile zor artık Edirne yollarında pedallamak, yarış bisikleti kullanan dostlarımız artık bu yollara çıkmaktan korkar hale geldiler.
Edirne’nin yollarında durum şimdilik böyle. Alt yapı çalışmalarında son durum hakkında bilgi gelmiyor uzun zamandır. Edirne’de artık her mahallede, her sokakta şartlar eşitlenmiş gibi.
Kısaca pekçok yerde yollar bozuk.
Kaynak: İsmail Demiray
Not: 1- İş bu yazı, 13 Haziran 2023 Salı günü Edirne Hudut Gazetesi’nde yayımlanmıştır.
Not: 2- İş bu yazı, websitemizde yayına hazırlandığı saatlerde en güzel yorumu Edirne Kent Konseyi’nden Harita Yüksek Mühendisi Yılmaz Eren yapmıştır. Eren yorumunda; “Edirnelilere diğer kentlere gezi yasaklanmalı, böylelikle diğer kentleri kıyaslayarak aşırı (!) talepte bulunmamış olurlar.” diyor, müthiş zekâ ürünü bu iğnelemesinde. Bu pırıltılı yorumundan ötürü kendisini yürekten kutluyorum.👋👋👋
Ali Süzen,admin

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.